A folyamatos fejlődés visz előrébb…

IMG_20180326_133659-01Egy 22 éves fiatal lány, aki kora ellenére céltudatos, pozitívan gondolkodik a jelenről és jövőről, sokoldalú, önzetlen és végtelenül szerény. Munkája mellett két tanfolyamra jár, szabadidejében másoknak segít. Balog Róza a Btesz pénzügyi munkatársa ahol nap, mint nap fontos feladatkört lát el, mint könyvelő.

„A szerencsének köszönhetően kerültem ide, ugyanis édesapám és édesanyám nevelőszülők a szervezetnél – kezdi a történetét – egy hajdúszoboszlói gyermekotthon látogatás alkalmával, Erdős Kornéllal (nevelőszülői tanácsadó) beszélgettünk. Miután megtudta, hogy pénzügyi és számviteli végzettségem van, azt javasolta, hogy küldjem be az önéletrajzomat a Bteszhez, mert üresedés történt a szervezetnél. Behívtak interjúra, nem sokkal később meg is kaptam a pozitív visszajelzést és már azonnal kezdhettem. Mindez két éve történt. Azóta is jól érzem itt magam, ugyanis nem csak munkatársi, hanem baráti viszonyok alakultak ki.”

A családjában többen is a Btesszel kapcsolatban állnak.

„Édesanyám mindig is nevelőszülő akart lenni, a családban mindenki támogatta az ötletét és egy nyári napon tévét nézve láttam a szervezet balmazújvárosi képzés felhívását. A tanfolyam elvégzése után pár hónapra meg is érkeztek a gyerekek, akikről gondoskodhattunk.”

Amikor a tanulással kapcsolatban faggattam, sok meglepetést tartogatott még.

„Nagyon sok terület érdekelt, egyszer állatorvos szerettem volna lenni, mert beleláthattam a szakmába, még ha egy kis időre is. Általános iskolás korom óta matektagozatos voltam, így nem csoda, hogy később a pénzügy és számvitel kezdett foglalkoztatni, középiskola befejezése után egy debreceni irodaházban kezdtem a szakmát. Nagyon örülök, hogy folyamatosan tudok fejlődni ebben munka mellett, jelenleg vállalkozási mérlegképes könyvelőnek tanulok esti képzésben.”

Megkérdeztem, hogy tud-e pihenni munka és iskola mellett, csak mosolyogva csóválja a fejét.

„Nemrég elkezdtem egy Esélyegyenlőségi referensképzést Miskolcon, ami a másik munkámhoz kapcsolódik. Alapítottunk egy szervezetet Balmazújvárosban apukámmal, barátaimmal és ismerőseinkkel együtt 2017 decemberében. „Együtt a Feltörekvésért Egyesület”, amely leginkább a hátrányos helyzetűekkel foglalkozik, főleg fiatalokkal. Itt személyiséget fejlesztünk, oktatunk, önéletrajzok írásában, interjúk felkészülésében segítünk és főbb célunk, hogy munkához jussanak. Létrejött egy fiatalokból álló kis közösség, ahol minden héten találkozunk. Legtöbbször beszélgetünk, megismerik, segítik, támogatják egymást, már-már családias a környezet. Megalakult a kórusunk, nagyon szeretünk együtt énekelni, táncolni, néhányan már hangszereken játszanak. Van egy focicsapatunk is, ami 10 éve jött létre apukám irányításával. Fiatalkorában sokat sportolt, focizott, most segít az edzésükben és támogatja őket a fejlődésben. Az egyesület pedig hozzájárul a nevezési díjhoz illetve mezeket biztosítunk számukra.”

Nem csak a fiatalokra gondolnak: „Adományozással is foglalkozunk, Budapesten a Polgári Alapítvány segítségével ruhaadományokat tudunk osztani a rászoruló családoknak. Bútorokat is kaptunk már az alapítványtól, de egyre többen ajánlanak fel Balmazújvárosban is, mert már ismertebbek vagyunk szerencsére, mint a kezdetekben. Több együttműködésünk van más szervezetekkel, önkormányzatokkal, akikkel közös célokat tűztünk ki a fejlődés érdekében. Ugyanakkor rendezvényeket is szervezünk együtt. Anyagi és tárgyi támogatáson kívül segítséget nyújtunk azoknak a családoknak, akiktől élethelyzetük miatt kiemelték gyermekeiket, megpróbáljuk elérni azt, hogy minél hamarabb tudjanak visszakerülni hozzájuk. ”

Fiatalkora ellenére nagyon tudatos és őszintén beszélt arról is, hogy nem tudja elképzelni a szabadidejét máshogy: „Régebben karatéztam 8 évig, mostanában nagyon sok időt elvesz a munka és az egyesület, de nagyon szeretem csinálni, már-már hobbiként mondható. Imádok a családommal együtt lenni, van két kutyám is, akikkel nagyon szeretek foglalkozni.”

A kérdésemre, hogy a jövőbeli tervei mit tartogatnak, csak elmosolyodik.

„Jövőbeli tervem csak annyiból áll, hogy több szabadidőt szeretnék, illetve mindenképp a hátrányos helyzetű embereken szeretnék segíteni, hogy legyen, aki bátorítja őket arra, hogy merjenek lépni jobb jövőjük elérése érdekében…”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close