Egy filmforgatáshoz casting is kell…

3.jpgEgy filmforgatást casting kell, hogy megelőzzön. Amikor a Btesz Alapítvány vezetősége eldöntötte, hogy filmet forgat, ami híven tükrözi a szervezet tuzséri munkáját, felmerült a kérés, hogy kik legyenek annak szereplői. Terveztünk, gondolkodtunk, aztán jött Eperke és kisöccse, Attila és nekünk más dolgunk nem volt, mint, hogy rögzítsük, amit elmondanak, illetve terjedelmi megkötöttség miatt (nagy szívfájdalommal) rövidítsük azt. Szerencsére azonban örömmel adnak interjút, így Önöknek is lehetőségük van rá, hogy  jobban megismerjék őket.

A beszélgetést komoly egyeztetés előzte meg, hiszen két ilyen elfoglalt interjúalanynak nem könnyű időt szakítania a sajtóra. Eperke, és mindjárt magyarázom is  nevet, és öccse Attila számos feladatot lát el. De kezdjük a névnél. Eperkének ugyanis a hivatalos neve: Jónás Adrienn Katica. Édesanyja azonban nagyon szeretett egy mesét, amelynek a főhőse Eperke volt, akinek sok barátja van, és aki mindig segít mindenkin, örült volna, ha lánya születik Ő ilyen lesz. Vágya valóra vált, Adriennél Eperkésebb kislányt el sem lehet képzelni.  Négyen vannak testvérek, és a legkisebb, hároméves kisfiút eltekintve mindenkinek megvan a maga feladata. Eperke és Attila, így mesél erről.

„Segítünk otthon, a beágyazás a mi dolgunk, a ruhák összehajtogatása elrakodása is. Ezen kívül vigyázunk  a kistestvérünkre, játszunk vele, ha anya nem ér rá.”

Ez megszokott, gondolhatjuk, de Eperke folytatja.

” A főzésben is segítek, a tésztát összegyúrni, a krumplit meghántolni,  a levest főzni ezt mind tudom.”

Ennél a pontnál szükségesnek érzem közbeszúrni, hogy Eperke harmadik osztályos Attila pedig elsős.
„A sárgatúró elkészítésében is segítek, nem nehéz csak a kar kell hozzá”- mondja, majd gyorsan összefoglalja a receptet. Eddigre Attila is felbátorodik és elmondja, hogy  egy férfinak, még ha kicsi is van elég ház körüli teendője, az udvar rendben tartásában édesapjának segít.

A munka mellett azonban a tanulás, a megfelelő tanulmányi eredmény elérése is követelmény.  Mindketten jól tanulnak, jól akarnak tanulni. Ebben az akarásban segítenek nekik a szüleik, az iskola tanárai, és a Tanodánk munkatársai is, akik a gyerekekkel foglalkoznak.
Az, hogy mekkora mindennek a hatása a gyermekek  életére, talán abban mérhető, hogy Adrienn a fejlesztő pedagógus hatására szeretne tanár lenni, nem is akármilyen, hanem olyan, mint Ő.  Ennyi munka, tanulás mellett felmerül a kérdés, mennyire maradtak gyerekek?

Hát ennyire.

„Nincsenek állataink, mondja idősebb riportalanyom, pedig nagyon szeretem a lovakat, ha felnőtt leszek lesz nekem is, egy fehér. Lakik erre egy idős bácsi, szekérrel jár, mint a régi világban, ő megengedi, hogy megsimogassam a lovát. Most pedig megyünk az iskolával kirándulni, Nyíregyháza mellé, és ott nem csak megsimogathatok egyet, hanem rá is tudok majd ülni.” Mint megtudom, nagyon várják már  a nyarat, táborba is fognak menni, sőt egy alkalommal biztos, hogy elmennek a strandra is, sőt még lehet a Tiszához is fürdeni.
Attila megnyugtat, tudnak rendesen úszni, meg is mutatja a helyes kartempót. Így, hogy közlékenyebbé vált, megkérdezem, hogy ő miért is szeretne rendőr lenni, ezt eddig ugyanis nem tisztáztuk.

Rám néz és mintha ez volna  legtermészetesebb: ” Azért, hogy megszabadítsam  a világot  a bűnözőktől.”
Aztán elgondolkozik és mivel tervekre szükség van, hozzá teszi, hogy ha ez a szakma nem sikerül, akkor pedig tűzoltó lesz.  Lassan négyre kúszik az óra mutatója, ez a beszélgetés végét jelzi, hiszen menniük kell haza, és útközben még venniük kell ceruzát, radírt is. Ezt  pedig, lássuk, be nem lehet elkapkodni.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close