Hittel és szorgalommal

20171220_100903

Szőke, kékszemű. Amikor bemutatkozik, az esetek döntő többségében, felkapják az emberek a fejüket, ha pedig elkezd beszélni feszülten figyelnek arra, amit mond.   Abdulla Ilonával, a Btesz Hajdúnánási Intézményének vezetőjével, próbatételekkel teli életéről, munkájáról beszélgettünk.

 “Férjem iraki származású, ezzel magyarázható az Abdullah név” válaszol beszélgetőtársam a fel nem tett kérdésre.  „Sokan kérdezik, hogy egyeztethető össze keresztyénségemmel, az hogy egy arab férfit választottam társamként.  Tökéletesen, szoktam válaszolni, esténként ő az ágy egyik oldalán imádkozik, én pedig a másik oldalán. Hitemben az ő hite meg nem ingatott, sőt megerősített.”

Volt azonban egy korszak Ili (ahogy mindenki hívja), életében, amikor nem találta az utat Istenhez, ez az első férje halálakor történt.

„Lányom, Lili pár hónapos volt, amikor férjem egy reggel nem ébredt fel többé. Egyedül maradtam, én, aki addig háztartásbeliként élte a vidéki körzeti orvosfeleségek kevés gonddal tarkított életét, azzal szembesültem, hogy gondoskodnom kell magamról és a gyermekemről. Ez a hatalmas felelősség adott erőt ahhoz, hogy elviseljem a mérhetetlen fájdalmat, hogy elkezdjem újraépíteni az életemet. A hitem, akkor úgy tűnt, örökre elveszett, nem tudtam belenyugodni az Úristen döntésébe, hogy elvette tőlem a férfit, akit szerettem, tomboltam, haragudtam. Több mint tíz évnek kellett eltelnie, hogy újra megtaláljam az utat Krisztushoz. Most lesz harminc éve, hogy Jóskával nászúton voltunk Rómába, és most gyűlt össze elég erőm ahhoz, hogy lányommal felkeressük az Örök várost”

Visszakanyarodva a kezdetekhez, hiszen, mint Ili mondja, férje halálakor kezdődött el az ő munkavállalói élete, ott maradt özvegyen egy csecsemővel és próbált elhelyezkedni. A tragikus esemény után négy hónappal már dolgozott, mint gyógypedagógus. „Meghatározó időszak volt az életemben, ekkor szembesültem a gyerekszegénységgel, a fogyatékkal élők irdatlanul nehéz hétköznapjaival. Mindeközben tanultam, elvégeztem a szociálpedagógia majd az addiktológiai konzultáns szakot is, a baptista teológia akkor még hátra volt…”

Egy idő után, a tanulmányok hatására, pályamódosítás következett.

„Egy szenvedélybetegekkel foglalkozó alapítvány koordinátort keresett, és én jelentkeztem a meghirdetett állásra, amely, mint utólag kiderült, már nem volt aktuális. Ennek ellenére, annyira meggyőző voltam az interjún, hogy pár héttel később már ezen a területen dolgoztam.   Nyugodtan kijelenthetem, hogy a hőskorszak volt ez, ekkor jöttek létre a közösségi ellátások, ahol egyaránt foglalkoztunk a kliensekkel és környezetükkel. „

Mindeközben interjúalanyom magánéletében is változás történt.

”Egy pszichológus barátnőm férjének köszönhetem, hogy megismertem jelenlegi páromat. Monaim  élete is tragédiákkal volt tele, Iraki-Iráni háború, Öböl-háború ezeknek mind elszenvedője volt és a családja is. A háborús mindennapokat az sem tette könnyebbé, hogy egyedül nevelte két fiát. Így mikor összekerültünk, mindketten felismertük az esélyét annak, hogy társként boldogok lehetünk. Azok is lettünk, bár sok nehézség árán, amelyek most sem szűnnek, hiszen jelenleg külön kell élnünk, férjem kisebbik fiunkkal (így nevezem, hiszen sajátjaimnak érzem az előző házasságból származó gyerekeket) Irakban  tartózkodik, oda köti őket a gyógykezelése.
Én ezt egy újabb próbatételnek fogom fel, elfogadom ezt. Ha berzenkedem, arra gondolok, mivé lettem volna én, ha egy jól menő körzeti orvos feleségeként élem az életem? Azt hiszem, közel sem tudtam volna értéket teremteni, szolgálni, mint ahogy most teszem.”

Ili valóban értéket teremt, szolgál jelenleg a Btesz Hajdúnánási Intézmények a vezetőjeként.

„ Kilenc éve dolgozom itt, ebben a beosztásban. Kezdetben sokat küzdöttem, hogy elfogadjanak itt bennünket, a lakossággal nem volt gondom, hiszen amikor megnyitottunk, végig jártam a „szomszédokat”, tájékoztatást adtam arról nekik, hogy kik vagyunk, mivel foglalkozunk, sőt meginvitáltam őket a szolgálatunkhoz.
Az akkori városvezetéssel volt kezdetben nehézkes az együttműködés, de egy farsangi ünnepségünket követően, a látottak hatására, amit a helyi Tv leadott, felhívott az akkori polgármester és támogatásról biztosított. Azóta az önkormányzattal a kapcsolatunk igen szoros, aktívan részt veszünk a település szociális munkájában. Jellemző, hogy maximális létszámmal működünk, és nem ritka az, hogy a klienseink már pár perccel a „nyitás „előtt ott várakoznak az intézmény előtt, hogy bejöhessenek. Ezek, azt hiszem magukért beszélő tények. Rengeteg munkám van, miért is tagadnám, van, amikor elfáradok, de akkor lányom és kollégáim támogatása átlendít a nehéz perceken pillanatokon.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close