A belső ellenőr, akit mindenhol örömmel fogadnak

20180304_140002-1Általánosságban elmondható, hogy a belső ellenőrök a munkahelyeken nem a legkedveltebb személyek.  Ismerek azonban egy helyet, ahol ez nem így van, ez a hely a Btesz. Az pedig, aki ezt csapatával elérte, Sillingné Balogh Anita a módszertani és ellenőrzési csoport vezetője.

Valószínűleg kevés kisgyermek válaszol, úgy a „mi szeretnél lenni” kérdésre, hogy belső ellenőr. Jogos tehát az érdeklődés, mi vezette erre a területre az általános szociális munka szakkal rendelkező Anitát.

„A főiskolai éveket követően azonnal elhelyezkedtem. Balmazújvároson kezdtem el dolgozni, egy ápolási és gondozási központban, amely akkoriban hatféle szociális szakfeladatot látott el.  Kezdetben szociális és mentálhigiénés munkatársként foglalkoztattak, majd rövidesen intézményvezető-helyettesi feladatokat is elláttam. Szociális és mentálhigiénés munkatársként foglalkozásokat, rendezvényeket és kirándulásokat szerveztem, illetve intéztem az idős kliensek ügyes bajos dolgait, szóval klasszikus szociális ügyintézést végeztem.  Intézményvezető-helyettesként lehetőségem volt közreműködni az intézmény többszöri átszervezésében (előbb az akkoriban „divatos” KHT-vá, majd kistérségi intézménnyé további 3 település bevonásával). Engedélyeztetéssel kapcsolatos feladatokat is elláttam, az említett 6 szakfeladat mellé továbbiakat vállaltunk fel és indítottunk be: támogató szolgáltatást, pszichiátriai betegek közösségi ellátását, szenvedélybetegek nappali ellátását. Szakmai programokat és SZMSZ-eket írtam, elláttam az összes alapszolgáltatás irányítását és ellenőrzését (7 típus), felkészítettem és szakmailag támogattam a kistérség többi településén dolgozó kollégáit. Címzett támogatásra írtam pályázatot, mert akkoriban még nem voltak uniós pályázatok. De ez már mind történelem. Mélyvíz volt ez, hiszen ott álltam azzal az elméleti tudással, amit a főiskola adott, és ami közel sem volt elég ahhoz, hogy a napi kihívásokra megfeleljek.  Folyamatosan képeztem magam, tanultam. Ebben nagy segítségemre volt az akkori főnököm, aki a közigazgatásból érkezett erre a posztra. Tőle tanultam meg a helyes ügyiratkezelést, a területre vonatkozó jogszabályok értelmezését.”

Az itt töltött nyolc év alatt Anita nem csak szakmailag gyarapodott, ez idő alatt született két gyermeke, így megtanulta, mint mondja, a magánélet és a munka örömeit, nehézségeit összehangolni.

” A fiam születését követően visszatértem még dolgozni, de már nem sok időt töltöttem itt, megtisztelő felkérést kaptam a Balmazújvárosi Református Egyházközségtől. Az általuk újonnan indított intézménybe kerestek vezető gondozót, akitől a szolgáltatásnak az alapoktól kezdődő, teljes körű kiépítését várták. „

 Anita egy évet dolgozott itt, a munkát, amire felkérték elvégezte, de belátta, ezt a munkatempót megsínyli mind az egészsége mind a családja, így elbúcsúzott ettől a munkahelytől.

” Négy hónap pihenés következett az életemben, ez nagyon kellett, ezt követően, 2013-ban érkezett hozzám Éles Marianna (jelenleg a Btesz nevelőszülői hálózatának a vezetője) ajánlata, csatlakozzak a csapatához, legyek vezető gondozó a szervezetnél.  Mariann meggyőzött,  így új szakasz kezdődött az életemben.  Nem kicsi területet kaptam, Tiszacsege, Egyek házi segítségnyújtásáért lettem felelős és szükség esetén helyettesítettem Balmazújvároson. Emlékezetes időszak volt, remek kollegákkal elképesztő mennyiségű munkát végeztünk el. Itt tapasztaltam meg, milyen jó érzés, amikor egy szervezetet komoly tisztelet övez egy adott településen, mind a lakosok, mind az ellátottak, mind a hivatalok oldaláról. Az, hogy ezt elértük, abban szerepe volt a felsővezetőktől a gondozókig mindenkinek.”.

Ilyen mondatok után azt várjuk, hogy pont kerül a történet végére, de nem így történt.

„ Egyszer csak azt éreztem, elfáradtam. Akiknek a szociális munka a hívatásuk, jól tudják, miről beszélek. A mindennapi lelki traumák mellett még ott voltak a vezetői munkakörből eredő feladatok is. Felőrölt, hogy megfelelően foglalkozzam a kollégák problémáival, nyitott füllel fogadjam gondjaikat, vagyis a magam elvárásainak megfelelő vezető legyek. Ekkor hallottam, hogy a belső ellenőrzési csoportot bővíteni kívánja a vezetőség, úgy gondoltam élek a lehetőséggel. Nem részesültem kivételezett bánásmódban, részt vettem állásinterjún, ugyanúgy, mint a külső pályázók. Mai napig nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy rám esett a választás és egy komoly szakmaisággal bíró csapatban kezdhettem el dolgozni 2016. júliusában. A BTESZ vezetőségének köszönhetően hasonlóan remek csapatnak lehettem a vezetője 2017 márciusában. A legfontosabbnak azt érzem, hogy a kollégák érezzék a segítő, támogató szándékot, mindamellett, hogy a belső ellenőrzésnek súlyának és tekintélyének kell lennie. Ebben partnerek közvetlen munkatársaim is, akiknek szakmai felkészültségéért és rendkívüli teherbírásáért sok köszönettel tartozom. Szabóné Czellár Anita módfelett összetett feladatkörrel rendelkezik a szenvedélybeteg ellátástól a gyermekvédelmi szolgáltatásokig; Erdős-Ratku Renáta pedig az étkeztetés, mint új szolgáltatástípus és a Call Center irányítását látja el. Produktivitásunkhoz hozzájárulnak adminisztrátor kollégáink is. Ez év januárjától kibővült az általam vezetett csoport feladatköre, immár módszertani teendőink is vannak, így célkitűzéseim ehhez kapcsolódnak. Szeretnék öt éven belül egy olyan csoportot, ahol területenként egy-egy felelős segíti az integrált vezetőink munkáját.„

A beszélgetés végéhez érve kicsit félve kérdem, van-e szabadideje, és ha igen mivel tölti azt. A család mellett, mint azt megtudom, a néptánc a nagy szerelem, amit korábban professzionális módon űzött, manapság viszont nincs már erre ideje. Ugyanígy minimális ideje jut az olvasására is.

”Szégyen ezt mondani, de a szépirodalomra egyedül a karácsonyi ünnepkörben jut idő, ilyenkor félreteszek jogszabályt, szabályzatot és kifulladásig olvasok.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close