Indítás

Régóta megfogalmazódott bennünk, hogy egy portré sorozatot készítünk azokról a kollégákról, akik meghatározóak a szervezetünk életében. A terv megvalósult, így az érdeklődők kéthetente rácsodálkozhatnak, mennyi tehetséges, érdekes személyiség tartozik a csapatunkhoz. A portrésorozat a Békehírnökben is elérhető lesz.
Jó olvasást kívánunk!
-Horog Máté –
A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió a szenvedélybeteg ellátás számos területén képviseli magát. Az Új Esély Háza – támogatott lakhatási szolgáltatás (támlak) az ország három t1L2A5076elepülésen, Debrecenben, Miskolcon és Gyulán fogadja azokat, akik a felépülés mellett döntenek.  Horog Máté a debreceni és miskolci házakat vezeti, és emellett, mint az beszélgetésünk során kiderült, még grafikusként is tevékenykedik.„Tősgyökeres debreceni családból származom, ez meghatározó számomra, eltéphetetlen szálak kötnek a városomhoz, iskoláimat itt végeztem. Kisgyermekként (is) független szellem voltam, így, a családi anekdota alapján én választottam ki az általános iskolámat, mégpedig az alapján, hogy volt egy büfé az iskolában- meséli, Máté mikor tanulmányairól faggatom.
„Jó helyre kerültem, gyakorló általános iskolába, ami akkor már a református egyház fenntartásában működött.  A családom nem gyakorolta a vallást, így meglepődtek, de elfogadták, amikor második osztályos koromban magam jelentkeztem hittan oktatásra.  A cserkészettel is itt ismerkedtem meg, ennek szintén sok mindent, például évtizedeken átnyúló barátságokat köszönhetek. Tanulmányaimat a Református Kollégium Gimnáziumában, ismert nevén a „refiben” folytattam. Meghatározó évek voltak ezek, itt kezdtem el komolyan rajzolni, de ha úgy adódott verseltem, vagy ifjú lokálpatriótaként a város elfeledett értékeire hívtam fel a figyelmet a helyi napilapba írt cikkekkel vagy közösségi rendezvények szervezőjeként.”

Aki, úgy gondolná, hogy Máté mintadiák volt, az téved, hosszú hajával, mint meséli, első munkahelyén nem aratott sikert. „ A debreceni Kistemplom gyülekezetében, mint harangozó tevékenykedtem, a gyülekezetben a frizurám nem aratott osztatlan sikert.   Nem emiatt az élmény miatt nem lettem lelkész, és azóta már a hajam is rövidebb. A gimnázium utolsó éveiben kezdtem el érdeklődni a szociálpedagógia iránt, így tanulmányaimat ezen a szakon folytattam.

Ha Máté iskolaválasztása rendhagyó volt, álláskeresése még inkább.”

Bár Máténak volt már korábbi munkatapasztalata, hiszen többek között harangozóként dolgozott a Kistemplom gyülekezetében.

Végzést követően nem találtam azonnal munkát, szintén álláskereső barátaimmal egy szórakozóhelyen ültünk le, hogy megbeszéljük, mihez fogjunk most. A szomszédos asztalnál felfigyeltek ránk, és egy férfi, aki pár nappal később már a kliensem volt, odalépett hozzánk és elmondta, hallotta, amiről beszélünk, azt javasolja, keressem meg a Baptista Tevékeny Szeretet Missziót, mert ő a szervezet ellátottja, talán van náluk felvétel. Megfogadtam a tanácsot és pár nap elteltével már a Btesz szenvedélybetegek nappali ellátásában dolgoztam, mint terápiás segítő.

„Aktív másfél év következett Máté életében, a mindennapi munkavégzés mellett a város civil életébe is bekapcsolódott, illetve folyamatosan alkotott.  Ekkor hozta létre város sorozatának, a városi legendáknak az első állomását, amelyet még további kettő követett.”

Grafikáimmal szerettem volna hozzá járulni, hogy Debrecen elfeledett értékeire felfigyeljenek, mind az itt élők, mind a turisták. A hagyományos képek mellett képeslapokat készítettem, hűtő mágneseket, egyszóval olyan tárgyakat, amelyek közérthetően közvetítik az itteni épületek hangulatát.”

Máté a fokozott munkatempó után úgy érezte elfáradt, váltásra van szüksége mind térben, mind munkában, így Miskolcra költözött, ahol a MÖSZ-nél, majd a Szikszói kistérség egy családsegítő intézményében helyezkedett el. Az alkotástól nem távolodott el, rövidesen az itt élők is megismerkedhettek Horog Máté munkáival, ami a városukat kicsit más formában mutatta be, mint ahogy azt ők látják.

„Sokan úgy gondolják Miskolc olyan hely, ahonnan menekülni kell, én pedig sorra felfedeztem, és papírra vetettem azokat a rejtett és kevéssé rejtett értékeket, amelyekkel ez a város rendelkezik. Egyszerre csak azt éreztem, hogy megtelepedtem Miskolcon.. Ekkor keresett meg a Btesz, hogy szeretnének egy támogatott lakhatást létrehozni Debrecenben, haza megyek-e? Nemet, mondtam, hiszen a jövőmet itt képzeltem el, de az ötlet szöget ütött a fejembe, és pár hét múlva felajánlottam, Miskolcon örömmel létrehoznék egyet. A vezetőség rábólintott, így ismét új korszak kezdődött az életemben. Számtalan nehézséggel találkoztam, amíg sikerült a tervünket megvalósítani. Irgalmatlan sok támadás ért bennünket a lakosság részéről, amiért, ahogy ők mondták, drogosokat akarunk szomszédjuknak oda vinni. Az egyik legtanulságosabb az volt, hogy általában azok ágáltak leginkább, akikről jól tudtuk a családjukban szenvedélybeteg van. Végül is sikerrel jártunk, így 2015-ben megkezdhettük a működést Miskolcon. Az kétéves igen intenzív munka után kaptam meg a felkérést, vállaljam el debreceni intézmény irányítását is. Így csak visszatértem szülővárosba, tapasztalatokkal, történekkel gazdagodva, ami remélem a következő alkotói ciklusomban is jól érzékelhető lesz.„

De mi is az a sokat emlegetett Támlak?

Ha a lényeget szeretnénk összefoglalni, a támogatott lakhatás egy szociális intézmény, amelyben jelen van egészségügyi és a szociális szükségletek kielégítése. Több formája is lehetséges, Btesznél, a szenvedélybetegek támogatott lakhatása történik. Szenvedélybetegek alatt értünk alkohol, gyógyszer, vagy akár viselkedési addikcióval (játék, munka, társ, internet, szerelem stb.) küzdőket is. A debreceni és miskolci támlak a társadalom széles rétegeiből, és minden addikciótípusból fogad jelentkezőket, akik akár több évig is tartózkodhatnak a házakban.    A mai napig is előfordul, hogy sokan csak a leszakadó rétegek betegségeként tartják számon ezt a betegség csoportot, de ezt cáfolja az intézmények összetétele is, orvos, egyetemista is megfordult már a Btesz intézményeiben.  Az itt lakók, férfiak, nők vállalják, hogy együttműködnek az esetfelelőseikkel, akik folyamatosan segítik a klienseket a szermentes élet kialakításában. A cél, hogy mindez lehetőleg gyógyszeres kezelés nélkül történjen meg, ebben tapasztalati segítők, szakorvosok, lelkészek is nyújtanak segítséget a klienseknek („multidiszciplináris team”). A Btesz munkalehetőséget is biztosít, de a cél a munkaerőpiacon való elhelyezkedés, hiszen ez is segíthet az absztinencia megtartásában.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close